Tävla lektionshäst

Vi på Billdals ridklubb erbjuder till viss mån en möjlighet att få tävla lektionshäst eller ponny. I första hand hemma på vår klubb i form av klubbtävlingar, i detta fall så krävs inget mer än att man rider på ridskolan.

Varje år så har vi även ett eller två lag i Bohuscupen, som är en lagtävling (3 omgångar) för ekipage som är i början av sin tävlingskarriär. Dessa tävlingar ligger oftast på andra ridklubbar, inom Göteborg- och Bohuslän. Bohuscupen är en bra tävling att börja med, där lagandan, glädjen och gemenskapen är av största betydelse. Billdals Ridklubb brukar delta med mixade lag där privatekipage och ridskoleekipage tävlar tillsammans. Man står själv för de kostnader som tävlingen medför men ridklubben står för ponnyn eller hästen (alltså ingen hästhyra). Man behöver dock kunna köra hästen till och från tävlingsplatsen, och ha med i beräkningen att man kan behöva hyra hästtransport eller b-korts hästlastbil.

Då intresset är stort att göra detta väljs man ut genom följande kriterier:

 

  • Engagemang i klubben. Då det är många som vill tävla på ridskolehäst så vill vi gärna se ett stort engagemang hos ryttaren som vill börja tävla. Ryttaren bör vara en god förebild för andra elever på ridskolan, bland annat genom att efterleva både Billdals Ridklubbs värdegrund (glädje, engagemang, gemenskap), samt Ridsportförbundets ledstjärnor.
  • Är ryttaren under 18 år så förväntas även en förälder vara engagerad i klubben, genom exempelvis delaktighet i en av våra huvudfunktionärsgrupper, exempelvis cafégruppen eller sektretariat, parkering eller liknande. För elev över 18 år förväntas ryttaren själv vara delaktig i någon huvudfunktionärsgrupp.
  • Man bör ha tävlat flera klubbtävlingar hemma med goda resultat på motsvarande eller högre nivå än den man ska tävla på utanför klubben. I dressyr LC:1 och LB:1, i hoppning på C-ponny 70 cm, D-ponny 80 cm och stor häst 90 cm
  • Ryttaren eller målsman om man inte fyllt 13 år ska ha ett grönt kort för att få tävla, kurser anordnas på Billdals Ridklubb vanligtvis en gång per termin, möjligheten finns att vara med då, till ordinarie kurspris.
  • Rekommenderad yngsta ålder är 12 år
  • Det är också viktigt att om man är intresserad av att få delta i Bohuscupen att man talar om det för sin ridlärare så att vi har möjlighet att coacha er framåt till att uppfylla kriterierna och komma så pass långt i ridningen att man är redo!
  • När man uppfyllt ovanstående och pratat med sin ridlärare kommer ni tillsammans med ridlärare som ansvarar för det aktuella laget att välja ut lämplig häst. Den hästen blir man ”tävlingsskötare” till. Detta innebär att man ansvarar för att hästen är i fint skick, friserad och blank, samt håller utrustning välputsad, även när det inte är tävlingar. Vid sjukdom eller skada av hästen, så är det tyvärr inte möjligt att byta häst.

 

Bohuscupen är en lagtävling som handlar lika mycket om god laganda som om ridning. När man tävlar utanför klubben är man Billdals Ridklubbs ambassadörer och förväntas visa ett gott horsemanship och att vara en god lagkamrat.

 

Vid frågor så går det bra att vända er till Karin, karin.hanunu@billdalsridklubb.com