Tävla lektionshäst

Att tävla lektionshäst

Vi på Billdals ridklubb erbjuder till viss mån en möjlighet att få tävla lektionshäst eller ponny. I första hand hemma på vår klubb i form av klubbtävlingar, i detta fall så krävs inget mer än att man rider på ridskolan.

Varje år så har vi även ett antal lag i Bohuscupen, detta är en lokal tävling som då ligger förlagd på en annan ridklubb. Till dessa tävlingar kan man få möjlighet att följa med och rida. Man står själv för de kostnader som tävlingen medför men ridklubben står för ponnyn eller hästen (alltså ingen hästhyra) och även startavgiften i lagklassen. Man ska också köra hästen till och från tävlingsplatsen.

Då intresset är stort att göra detta väljs man ut genom följande kriterier:

  • Man bör ha tävlat flera klubbtävlingar hemma med goda resultat på motsvarande eller högre nivå än den man ska tävla på utanför klubben. I dressyr LC:1 och LB:1, i hoppning på C-ponny 70 cm, D-ponny 80 cm och stor häst 90 cm
  • Man är engagerad som ledaraspirant eller stallvärdinna
  • Ryttaren eller målsman om man inte fyllt 13 år ska ha ett grönt kort för att få tävla, dessa kurser anordnar vi en gång per termin.
  • Vi är en stor tävlingsklubb och anordnar flera och stora tävlingar, då vi också är en ideell förening förutsätter detta att alla hjälper till. Som tävlingsryttare ska man också vara behjälplig på de tävlingar som anordnas på klubben. Detta är ofta det kriteriet som avgör vilka som får lov att åka ut och tävla på våra lektionshästar. Man kan även hjälpa till med andra aktiviteter på klubben såsom ridläger, hästkunskap, skötsel och fodring av hästar m.m.
  • Rekommenderad yngsta ålder är 12 år
  • Det är också viktigt att om man är intresserad av att få delta i Bohuscupen att man talar om det för sin ridlärare så att vi har möjlighet att coacha er framåt till att uppfylla kriterierna och komma så pass långt i ridningen att man är redo!
  • När man uppfyllt ovanstående och pratat med sin ridlärare kommer ni tillsammans med den lagledare som kommer hålla i ert lag att välja ut vilken häst som är lämplig. Den hästen blir man ”tävlingsskötare” till. Detta innebär att man ansvarar för att hästen är i fint skick, friserad och blank, samt håller utrustning välputsad.

 

Bohuscupen är en lagtävling som handlar lika mycket om laganda som om ridning. När man tävlar utanför klubben är man Billdals Ridklubbs ambassadörer och förväntas visa ett gott horsemanship och att vara en god lagkamrat.